به کجا چنین شتابان؟؟
(10 پرسش اساسی از نامزدهای محترم چهارمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا)
علی اکبر قیومی ابرقوئی
با آغاز ثبت نام از نامزدهای انتخابات چهارمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در کشور، بازار این رقابت روز به روز داغ تر و پررونق تر می شود. گروه های مختلف و افراد گوناگون با گرایشها، اهداف و انگیزههای متفاوت خود را برای حضور در این گردونه پرآشوب آماده می کنند. انتخابات، برای چند صباحی فضای شهر یا روستای ما را رنگارنگ و سرشار از ماجراهایی پرتنش خواهد ساخت و در این میان تنها امیدواری ما آن است که عاقبت این "رقابت" به "رفاقت" ختم شود و نتیجه آن به اتحاد و انسجام بیشتر جامعه کمک کند و نه آنکه در سایه بی ایمانی، بداخلاقی، دشنام و دشمنی به تشدید و تعمیق اختلاف ها و فاصله ها بینجامد.
در اینجا روی سخن با نامزدهای محترمی است که خود را برای حضور در این دوره از انتخابات آماده میکنند. لازم است این عزیزان قبل از کاندیداتوری شرایط کنونی شهرها را ببینند و توانمندی های شخصی خود و مهمتر از آن انگیزهها و اهدافشان را در ترازوی "عقل" بسنجند. کسی که در این فضای متلاطم با اهداف آرمانی مشخص و اصول کاری معین وارد نشود، هر لحظه با امواج اجتماعی و بادهای سیاسی و فشار ارباب مکنت به سویی خواهد رفت و فعالیت های او نه تنها مفید به اوضاع اجتماع نخواهد بود بلکه به نابسامانی بیشتر انجامیده و در پیشگاه الهی نیز ضامن حقوق شهروندان و موکلان خواهد گردید.
باری، پرسشهای دهگانه زیر از جمله سؤالات اساسی است که لازم است هر کدام از نامزدهای محترم، قبل از ورود به عرصه انتخابات شوراها و در "دادگاه درونی" خویش، پاسخهایی شایسته و قانع کننده برای آن داشته باشند. این مجموعه سؤالات، آزمونی است فردی که هر نامزد می تواند با نظارت "وجدان" خویش در آن شرکت کند:
(نکته مهم قبل از شروع آزمون: لطفاً تقلب نکنید و به خودتان دروغ نگویید؛ چرا که اگر کسی خود به خودش دروغ بگوید به راحتی به دیگران نیز دروغ خواهد گفت!)
1) چرا می خواهید عضو شورای اسلامی شهر یا روستا شوید؟ آیا جنانچه برای مردم تبلیغ می کنید صرفاً قصد "خدمت" دارید؟ چرا قصد "خدمت به مردم" را گرفته اید؟ آیا نیازها و دردهای موجود در جامعه شما را مصمم به حضور در این عرصه ساخته است؟ آیا فکر می کنید در صورت عضویت در شورا عنصری مفیدی در جهت آبادانی و توسعه خواهید بود؟
2) اگر وجداناً قصد "خدمت" دارید در چه زمینهای تخصص دارید؟ در دنیای پیچیده مدیریت شهری بدون تخصصی جدی کاری از پیش نخواهد رفت. تخصص برجسته شما چیست؟ خواهشاً خودتان را با مدارک دانشگاهی فریب ندهید. خیلی از این مدارک از مراکزی غیر معتبر گرفته شده اند. بسیاری از آنها مربوط به سال های بسیار دور هستند و اصولا به فرموده رئیس جمهور محترم کاغذ پاره هایی بیش نیستند! آیا واقعاً در حوزه های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، ساختمان، شهرسازی، ورزش و ... صاحب صلاحیت هستید؟ اطمینان داشته باشید چنانچه واقعاً تخصص و تجربه کافی در یکی از حوزه های مرتبط ندارید، عضو مناسبی برای شورای شهر نخواهید بود.
3) اگر کاندیداتوری شما با حمایت افراد و یا گروه های اجتماعی خاصی صورت می گیرد آیا از دلایل حمایت آنها آگاهید و مهمتر آنکه آیا می دانید آنها در برابر این حمایت ها دقیقاً چه انتظارات و توقعاتی از شما دارند؟
4) آیا با قوانین شوراهای اسلامی و فضای حاکم بر تصمیمگیری به شیوه شورایی آشنایی کافی دارید؟ آیا حدود قانونی اختیارات و تکالیف شوراها را می دانید؟ آیا انسانی جمع گرا ئ اهل شورا هستید؟
5) آیا با ساختار شهرداری ها و مزایا و محدودیت های آن به طور نسبی آشنا هستید؟ آیا اولویت های ساختاری و سازمانی شهرداری ها را می شناسید؟ آیا می دانید بودجه سالانه آن چقدر است؟ آیا می دانید محدودیت های اعتباری، امکاناتی و یا انسانی شهرداری منطقه شما چیست؟
6) آیا تصویر ذهنی نسبتاً کامل و شفافی از اوضاع شهر خود داشته و مهمترین با مهمترین اولویت های آن برای توسعه آشنا هستید؟ با توجه به محدودیت امکانات و اعتبارات شهرداری آیا محورهای دارای اهمیت و اولویت را بر مبنای تحلیل های کارشناسی برگزیده اید؟
7) ارزیابی شما از فعالیت های شوراهای اسلامی در سه دوره گذشته چیست؟ آیا عملکرد آنها را مؤثر و موفق می دانید؟ اگر ایرادی به کار آنها وارد می دانید سعی کنید برای مرتفع ساختن آن برنامه معین و پیشنهاداتی مشخص فراهم کنید.
8) آیا گمان دارید وعده های بزرگ و شعارهای عمدتاً رؤیایی شما در چارچوب شوراهای اسلامی و بودجه، امکانات و اختیارات یک شهر بزرگ یا کوچک قابل تحقق است؟ آیا تصویری منطبق بر واقعیت از شوراها و حوزه نفوذ آنها دارید و یا آنکه بی جهت گرفتار تصوراتی خام و بی اساس هستید؟ بسیاری دیگر از فعلی یا قبلی شوراها نیز شعارهایی بزرگ داده اند که عمدتاً اجرایی نشده است؟ پیشنهاد می کنم اگر قصد جدی برای نامزدی در انتخابات را دارید حتماً با یک یا چند نفر از اعضای شورای اسلامی در دوره های گذشته مشورت کنید.
9) به عنوان عضو شورای اسلامی شهر از سوی افراد، اقوام، آشنایان، گروه های سیاسی و ... به دلایل گوناگونی نظیر معرفی به دستگاه ها و شر کت ها (بخوانید: پارتی بازی)، فرار از پرداخت عوارض و دیگر حقوق شهرداری و ... مورد فشار قرار خواهید گرفت. آیا از هم اکنون خود را برای "نه" گفتن به انواع زیاده خواهی های غیر قانونی اطرافیان آماده کرده اید؟
10)"شهرداری" و "شهروند" در نظام نوین شهری عناصری غیر قابل تفکیک هستند. تصویر ذهنی شما از مفهوم و معنای شهروند چیست؟ آیا اساساً به حقوق شهروند اتقاد دارید؟ اساسی ترین وظایف شهرداری را در برابر شهرواندان چه می دانید؟ آیا با عمده ترین خصوصیات، مشکلات و نیازهای فرهنگ شهروندی در کشور و در سطح شهر خود آشنایی دارید؟
و . . . . .
به هرروی، امیدواریم کسانی که در عالم "تنهایی" خویش و با معیار "عقل" و میزان "وجدان" خود را شایسته شورا میدانند خود را در معرض انتخاب قرار داده و مردم از آن میان، شایسته ترین ها را در این جایگاه قرار دهند. انشاالله
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 15,ژانویه,2025